Zdrowo schudnąć można tylko na jeden sposób – ograniczając jedzenie, zmieniając dietę i zwiększając aktywność fizyczną. Suplementy diety, w postaci herbat czy tabletek odchudzających nie spowodują efektów jeśli nie będzie w tym twojego wysiłku. Zdrowe odchudzanie zawsze niestety wymaga czasu i cierpliwości. Diety cud, które pojawiają się każdej wiosny nie spowodują wbrew zapewnieniom spektakularnych efektów a jednocześnie na pewno nie są zdrowe.
Urozmaicone menu
Monotonny jadłospis nie tylko jest nudny ale także sprzyja niedoborom pokarmowym, co niekorzystnie wpływa na metabolizm. Ograniczając więc kalorie w diecie należy pamiętać, żeby dostarczyć organizmowi ważne składniki odżywcze i codziennie spożywanie produktów spożywczych z różnych grup, które dostarczą organizmowi odpowiednie ilości białka, węglowodanów, tłuszczów, witamin oraz składników mineralnych. Sięgając po produkty zbożowe należy wybierać te z pełnego przemiału, ponieważ są one źródłem węglowodanów złożonych, które wchłaniają się wolniej i stopniowo uwalniają energię. Pobudzają one również przemianę materii oraz dostarczają witamin z grupy B i niezbędnych w czasie odchudzania składników mineralnych. Dbając o ładną sylwetkę nie można zapominać także o warzywach, które również są węglowodanami złożonymi. Omijać należy z kolei węglowodany proste, które oprócz dużej dawki kalorii dają energię tylko na krótko.

Regularne posiłki
Jedną z podstawowych zasad odchudzania jest regularność spożywania posiłków. Według specjalistów najlepiej spożywać 4-5 posiłków dziennie, w odstępie 3-4 godzin, wtedy organizm najszybciej spali dostarczone mu kalorie. Istotne jest by nie pomijać posiłków, ponieważ spowoduje to, że następny będzie większy albo, że po drodze zjemy jakąś przekąskę. Ważne jest także, by jadać o stałych porach i, żeby ostatni, stosunkowo lekki posiłek zjeść najpóźniej 2-3 godziny przed snem. Nie należy się również śpieszyć z jedzeniem oraz najadać się do pełna, ponieważ mózg dostaje informacje o zaspokojeniu głodu dopiero po około 20 minutach od rozpoczęcia jedzenia.
Błonnik
Błonnik jest niezwykle istotny w procesie odchudzania, ponieważ wchłania wodę i pęcznieje w żołądku, dając uczucie sytości. Jednocześnie błonnik poprawia pracę jelit i wspomaga oczyszczanie organizmu z toksycznych produktów przemiany materii. Najwięcej błonnika można znaleźć w produktach pełnoziarnistych oraz w owocach i warzywach.
Nawodnienie
Podstawą prawidłowego funkcjonowania organizmu jest spożywanie dziennie około 2 litrów płynów. Najlepiej wybierać wodę czy zieloną herbatę, które nie zawierają kalorii. Płyny należy pić regularnie w ciagu dnia, jednocześnie szklankę wody powinno się spożyć przed każdym posiłkiem, dzięki czemu organizm będzie się domagał mniejszej ilości jedzenia. Należy unikać słodzonych i gazowanych napojów oraz dużej ilości soków, ponieważ zawierają sporo cukru. W czasie odchudzania warto także zrezygnować z alkoholu, ponieważ zawiera on tylko puste kalorie.
Naturalne spalacze tłuszczu
Dobrym sposobem na podkręcenie przemiany materii jest dodawanie do potraw ostrych przypraw. Wśród naturalnych termogeników rekordzistami są papryczki chili – zwiększają spalanie kalorii nawet o około 20%. Natomiast zawarty w imbirze gingerol przyśpiesza spalanie tłuszczu zgromadzonego na brzuchu i w narządach wewnętrznych.

Sport
Nie trzeba od razu codziennie ćwiczyć po dwie godziny ale warto zadbać by przynajmniej 2-3 razy w tygodniu znaleźć czas na około 45-minutową aktywność fizyczną. Do spalania tkanki tłuszczowej najlepsze są ćwiczenia aerobowe takie jak na przykład nordic walking, bieganie, jazda na rowerze czy pływanie. Ćwiczenia powinny być urozmaicone, ponieważ wtedy modelują się różne partie sylwetki. Ruch zmniejsza również poziom hormonów sprzyjających tyciu, takich jak kortyzol, poprzez wydzielanie łagodzących stres endorfin, oraz zwiększa wytwarzanie hormonów spalających tłuszcz.
Nie zniechęcaj się
Początek odchudzania przynosi szybkie efekty, ale po kilku tygodniach proces ten może się spowolnić. Dzieje się tak ponieważ organizm przystosowuje się do mniejszej ilości energii i nowej masy ciała. Konieczne jest wtedy nie tylko zaostrzenie diety ale również zwiększenie ilości wysiłku fizycznego. Będzie to nowy bodziec dla organizmu, który znów wejdzie na wysokie obroty.
Bądź człowiekiem
Zjadłeś ciastko, lody, pizzę? Czasami można sobie na to pozwolić. Ważne jest, to by odstępstwa od diety nie stały się regułą. Nie obwiniaj się jeśli zdarzy Ci się zjeść nadprogramowe kalorie, ponieważ jesteś tylko człowiekiem i masz prawo do błędów i przyjemności. Pozwoliłeś sobie na zbyt dużo przyjemności? Zamiast wyrzutów zmniejsz nieco następny posiłek albo idź na rolki czy basen. Pamiętaj – raz na jakiś czas odpuść na chwilę dietę, bez wyrzutów sumienia. A potem wróć do pięciu złotych zasad, jakby nigdy nic.